Anafylaktinen shokki iskee täysin yllättäen

Anafylaktinen shokki etenee nopeasti pienestä heikotuksesta kriittiseen tilaan. Jos apua ei saada ajoissa, lopputuloksena voi olla hengenlähtö.

Eilen illalla vajaa tunti ulkoa tulon jälkeen Robin pysähtyi seisomaan keskelle olohuonetta ja huojui. Hetken päästä se oksensi, istui ja lopulta pyrki makuulle. Koitin varovasti nostaa sitä takaisin istumaan, mutta sen sijaan, että se olisi virkistynyt, se tuntui lyhistyvän kasaan. Pian Robinin silmät alkoivat painua kiinni. Soitin ensin nopeasti kasvattajalle kysyäkseni, mistä löydän Kuopion päivystävän eläinlääkärin samalla, kun puolisoni koetti pitää koiraa tajuissaan. Olimme eläinsairaalalla vajaassa tunnissa kohtauksen alkamisesta, missä hoitaja teki pikaisen tutkimuksen. Pian myös eläinlääkäri tutki pennun ja totesi sen saaneen anafylaktisen shokin.

Anafylaktinen shokki etenee nopeasti pienestä heikotuksesta kriittiseen tilaan.

Anafylaktinen shokki on vakava allerginen reaktio

Anafylaktinen shokki eli vakava allerginen reaktio. Sen oireita ovat heikkous, hengitysvaikeudet, kiputilat, oksentelu, kuolaaminen, ripuli, limakalvojen kalpeus sekä vakavissa tapauksissa tajuttomuus tai kuolema. Yleisimmin koiranomistaja törmää sanaan rokottamisen yhteydessä. Jotkin lääkeaineet voivat aiheuttaa reaktion, mistä syystä rokotettua eläintä olisi hyvä tarkkailla 15-30 minuutin ajan.

Robin vietti viime yön sairaalassa. Toipuminen alkoi hetki sen jälkeen, kun vein pennun sairaalalle. Hoitajan välittömästi saapumisen jälkeen tekemien tutkimusten ja lääkärin noin vartti sen jälkeen toteamien havaintojen välillä oli jo eroa. Limakalvot olivat palautuneet takaisin normaaleiksi oltuaan liian vaaleat ja tassulainen jaksoi torkkumisen sijaan seistä hoitopöydällä. Lääkäri totesi, että shokkitila häviää pikkuhiljaa itsestään, mutta että hän pitäisi koiran mielellään tarkkailussa yön yli. Koska yöllä aloitettu nesteytys ei ollut heti auttanut, oli koiralta otettu verikoe. Arvot olivat olleet kuitenkin normaalit, ja nyt koira voi jo hyvin.

Mikä mahtoi olla kohtauksen syy? En tiedä. Se liittyi todennäköisesti ulkoiluun ja koiran kovaan kaivamisvimmaan. En tosin huomannut, että se olisi löytänyt mitään, mitä se olisi syönyt. Eläinlääkäri havaitsi hampaiden välissä kasvin palasia. Eläinklinikan mukaan pensas, jonka juuresta pentu kaivoi ja jonka oksia se myöhemmin repi, ei ollut myrkyllinen. Oliko sitten pensaan juuressa ampiainen, joka olisi päässyt pistämään koiraa? Ei, eläinlääkäri ei ollut havainnut pistoksesta johtuvaa turvotusta. Rokotuksesta on jo yli viikko aikaa, joten sekään ei ole selitys reaktioon.

Kuvat: Pixabay/mirkosajkov ja CDJ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *