Koiran pito ja sen hyvinvointi maksavat

Koiran pito on kallista, uutisoi sanomalehti Kaleva heinäkuun lopussa. Menot riippuvat toki monesta asiasta, mutta mikäli mielii syöttää koiralleen terveellistä ja sen yksilölliset tarpeet huomioon ottavaa ruokaa, vuosittainen lasku kasvaa koirien määrästä riippuen roimasti verrattuna markettien halppismurkinoihin. Kustannuksia kasvattavat lisäksi koiran eläinlääkärimaksut, vakuutukset, tarvikkeet ja harrastukset. Toki kahteen viimeisimpään menoerään voi itsekin jonkin verran vaikuttaa.

Meillä jännittävin kuluerä on kohdistunut eläinlääkärimaksuihin. Koskaan ei voi tietää millaisen kuitin kanssa sieltä kotiin lähdetään. Mikäli tarkastuksessa ilmenee tarvetta verikokeille, alkaa pään sisäinen kassakone kilistä. Röntgenkuvat antavat puolestaan seteleille siivet. Ihanaa, miten kallista! Nämä asianhaarat huomioonottaen, plus sen, että kasvattaja joutuu maksamaan nartun astutuksen ja rekisteröimään syntyneet pennut, on täysin ymmärrettävää, että puhdasrotuisten koiranpentujen hinnat ovat usein nelinumeroisia.

Koiran pito ja sen hyvinvointi maksavat

Pennun korkeahko ostohinta on toisaalta minulle ollut merkki siitä, että kaikki asiat ovat kunnossa. Toki tämä ei takaa 100% laatua, mutta mikäli asialla ei ole pentutehtailua harrastava Vilunki-Ville, kertoo hinta siitä, että pentujen eteen on nähty vaivaa. Korkeantuntuisella ostohinnalla voi olla myös ostajaa järkevöittävä vaikutus. Koira on elämänkumppani, josta on pidettävä huolta. Sen pito vie paitsi rahaa, myös aikaa ja energiaa. Se on vuosia, usein jopa yli vuosikymmenen yhtäjaksoisesti kestävä harrastus, johon on pystyttävä sitoutumaan hetken huumaa enemmän. Koirallakin on samat perustunteet kuin ihmisellä. Se tuntee muun muassa iloa, surua, ahdistusta ja pelkoa. Jos omistaja on ostanut lemmikin, koska nyt sattuu tuntumaan siltä, ja luopuu siitä, kun kiinnostus lopahtaa, se sattuu ainakin koiran tunteisiin. Korkealla hinnalla hillitään niin sanottua kesäkissailmiötä.

Jutun lopussa todetaan, että korona-aika aiheutti lemmikkibuumin. Mikäli jokainen uusi lemmikinomistaja on ottanut kaiken huomioon hankkiessaan lemmikkiä, meillä on kohta myös etätyöbuumi, kun ihmiset jäävät koteihinsa hoitamaan poikkeusaikana ottamiaan lemmikkejä niille soveltuvan hoitajan puutteessa. Koirahoitolat voivat olla lähitulevaisuudessa melko täyteen buukattuja, minkä maksuissa on jälleen yksi välttämätön menoerä koiranomistajalle. Täyden työpäivän mittainen pissatauoton rutistus kun on melkoinen koettelemus koiran rakolle.

Koiran pito on kallista.

Lue Kalevan koirajuttu tästä.
Olen sivunnut työelämän ja koiran pidon yhdistämistä myös tässä jutussani.

Continue Reading

Aiempia kirjoituksia

Koiranpäivä 24.4.

Sain viime viikolla Kennelliitolta uutiskirjeen. Siinä kerrottiin Koiranpäivästä, jota vietetään vuosittain 24.4. Uusi tieto minulle, sillä en ollut aikaisemmin kuullutkaan moisesta. Ajatus on mielestäni kiva, sillä onhan koira parhaimmillaan yksi perheenjäsen, jolla on lisäksi terapeuttinen ja kuntoa ylläpitävä vaikutus.

Tänä vuonna Koiranpäivän teemana oli Kaikki erilaisia, kaikki yhtä rakkaita. Koronan vuoksi päivää vietettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti verkossa. Kennellitto haastoi jäsenensä miettimään, miten hyvää elämää koiran kanssa voisi jakaa sosiaalisessa mediassa ja muilla alustoilla. Voisiko esimerkiksi pitää vaikka virtuaalisen koiranäyttelyn? Lisäksi se julkaisi sivuillaan tuttuun tapaan vapaasti jaettavaa materiaalia meneillään olevan vuoden teeman mukaisesta aiheista. Tänä vuonna materiaali keskittyi käsittelemään koiran luonteeseen ja käyttäytymiseen liittyviä asioita.

Kuva: Pixabay/cocoparisienne

Continue Reading

Aiempia kirjoituksia