Pulmapelit ja etsimisleikit kuuluvat myös aikuisuuteen

Robin täyttää pian kaksi vuotta. On ehkä kulunut fraasi sanoa, että aika on kulunut nopeasti, mutta niin se vaan on. Pienestä pallerosta on tullu iso koira, jolla on ison koiran jutut mielessään. Vaikka mukaan elämään on astunut entistä vahvemmin kiinnostus vastakkaista sukupuolta kohtaan, löytyy paksun turkin (ja ainakin meidän tapauksessamme myös koiraa suuremman egon) alta myös leikkisä pieni pentu, jolle pulmapelit ja etsimisleikit ovat edelleen mieluista ajanvietettä.

Koiran aikuistumisen ajatellaan ajoittuvan noin 2-3 ikävuoden paikkeille. Nyt on aika katsoa, miten pentuaikana opetetut tavat ja toisaalta ympäristön olosuhteet ovat vaikuttaneet koiran kehitykseen. Vaikka aikuinen koira tietää millaista käytöstä siltä odotetaan, se tarvitsee silti koulutusta ja uusien asioiden esittelyä. Aivan kuin ihmiselläkin, myös koiralla käytös ja luonne muovautuvat myös vanhemmalla iällä. Aikuisuus avaa samalla myös uusia ovia, sillä se, mitä pennun ja nuoren koiran kanssa vielä oli säännösteltävissä (esimerkiksi hypyt), on nyt sallittua. Koiran kanssa saa siis harrastaa täysillä, mikäli sen kunto ja terveys sen sallivat. Kennelliiton sivuilla sanotaan, että hypyistään tunnetun agilityn harjoittelun voi aloittaa toki jo nuorella, terveellä koiralla, mutta liikaa rasitusta tulee välttää. Liitto suosittelee agilityseurojen alkeiskursseille osallistumista vasta, kun koiran luusto on täysin kehittynyt. Lisäksi kilpailevan koiran täytyy olla vähintään 18 kuukauden ikäinen, terve, tunnistusmerkitty ja rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Koiran tulee myös olla perustottelevainen.

Pulmapelit ja etsimisleikit

Aikuisen koiran omistaminen vaatii samalla tapaa virikkeiden keksimistä kuin pennunkin kanssa eläminen. Rauhallinen ja leppoisa ympäristön elämän tarkkailu voi riittää hyvin iäkkään koiran onnellisuuden rakennusaineeksi, mutta nuorempi koira kaipaa tekemistä ja touhua jokaiselle päivälle. Päivittäiset kävelylenkit ovat hyvä alku päivän ohjelmalle, vaikka toisinaan muuta saatetaan olettaakin. Kovin laiska omistaja saa pian tuntea nahoissaan miltä totaali kyllästyminen arjen harmauteen koiran näkökulmasta tuntuu. Kodin sisustaminen uuteen uskoon kun on usein myös koiran mielestä oikein mukava harrastus. Tästä syystä aikuiselle koiralle tulee tarjota mahdollisuutta käyttää aivojaan ja aistejaan. Pulmapelit ja etsimisleikit sopivat hyvin useamman koiran virikkeiksi ja ne ovat lisäksi edullisia ja helposti toteutettavia harrastuksia karvakuonon iloksi.

Kuva: Anne-Mari Hakkarainen

Continue Reading

Talven ensimmäinen mäenlasku

Viime talvena opittu mäenlaskutaito on tallessa, totesin tänään, kun laskimme tämän talven ensimmäisen mäen yhdessä Robinin kanssa. Alussa koira oli vähän ihmeissään touhusta, mutta ilmeisesti se muisti pian jutun juonen, koskapa se rauhoittui syliini heti mäen alussa. Koira kanssa laskeminen on kyllä takuuvarma keino saada sivullisten jakamaton huomio.

Maanantaina koittaa sitten jännittävä päivä, kun viemme Robinin röntgenkuvauksiin. Kennelliiton sivujen mukaan nämä kuvaukset voidaan suorittaa rodusta riippuen koiran täytettyä 12, 18 tai 24 kuukautta. Ennen kuvaukseen menoa omistaja tilaa Kennelliitolta lähetteen, missä hän valitsee kuvattavat kohteet. Meidän tapauksessa niitä ovat kyynärnivel, lonkkanivel ja selkä. Koska selän LTV (välimuotoinen lanne-ristinikama) ja SP -tutkimukset (spondyloosi) on tarkoitettu kaikille roduille, ja VA (nikamien epämuotoisuus) lähinnä vain korkkiruuvihäntäisille roduille, valitsimme listalta LTV ja SP -tutkimukset. SP tutkimus voidaan tosin suorittaa vasta parin vuoden ikäiselle koiralle, joten jäljelle jää LTV. Lähete on yllättävän kallis. Robinin kohdalla se tuli maksamaan 77€.

Sitten vaan maanantaita odottamaan…

Continue Reading

Onnea pikkusisko!

Tänään kävimme Kuopion kansainvälisessä koiranäyttelyssä Sorsasalossa. Olin odottanut sitä mielenkiinnolla, sillä tiesin, että siellä on koko pentue koolla. Ja niin olikin. Lisäksi saimme tavata myös pentujen isän, Batmanin. Ajankohta kilpailulle oli Robinin kannalta kehno, sillä sillä on meneillään karvanlähtö.

Batman näytti vanhemmalta kuin osasin odottaa. Toisaalta onhan se jo iäkäs koira, joten miksei. Huomasin, että Robin on ehkä omalla tavallaan isänsä poika, mutta Robinin sisko Elsa muistutti Batmania enemmän naamaltaan.

Liekö sitten syynä ollut kirsun muoto vai mikä, mutta kaunis näyttelyjen ensikertalainen voitti molemmat veljensä sijoittuen näyttelyssä upeasti rotunsa junioriluokan parhaaksi kera sertifikaatin. Robin voitti jälleen kerran SA-maininnan, muttei saanut sertiä tälläkään kertaa. Vastassa oli nytkin koiria valioluokasta – isäpappa mukaan lukien – joten sertitön päivä ei toisaalta tullut yllätyksenä.

Continue Reading

Erinomainen päivä Tuusniemellä

Tänään kävimme Robinin kanssa Tuusniemen ryhmänäyttelyssä. Päivä osoittautui erinomaisen erikoiseksi päiväksi, sillä lähes jokainen koira kuulosti saavan yksilöarvostelussa erinomaisen arvosanan. Niin myös Robin. Varsin hövelillä tuulella ollut tuomari laski kilpailun tunnelmaa lepsuutensa vuoksi, mutta kun kuulin Robinin saaneen myös sertifikaatin arvoinen (SA) -laatumaininnan, olivat jätskit ansaitut. Paras uros -kilpailussa putosimme kuitenkin jo alkuvaiheessa, ja näin ollen emme saaneet myöskään sertifikaattia. Eikä se toisaalta ole mikään ihme, sillä pojun kanssakilpailijat olivat reilusti kokeneempia mm. valioluokan koiria (pääsy esimerkiksi Suomen muotovalioksi vaatii vähintään kolme sertifikaattia Suomesta kolmelta eri tuomarilta).

Robin sai loistaa myös toiseen otteeseen, kun Savon Sanomien toimittaja kävi tekemässä juttua näyttelystä. Oli kiva seurata vierestä, miten rauhallisesti Robin seisoi pöydällä valokuvattavana. Samoin kilpailukehässä koira oli edukseen. Pennulta en enempää käytöstapoja uskalla enää vaatia. Toki aina voi parantaa, mutta se ei ole tällä hetkellä välttämätöntä. Odotan mielenkiinnolla karvapallon debyyttiä painetussa mediassa. Blogissahan se onkin saanut loistaa koko pienen ikänsä…

Continue Reading

Outokummun ryhmänäyttelyn saldo

RobinOK

Tänään kävimme kasvattajan ja kolmen koiran kanssa Outokummun ryhmänäyttelyssä. Mukana olivat Robin, Robinin mammakoira Hertta ja pikku-Nelli. Nelli oli päivän tähti. Se sai pentuluokastaan kunniapalkinnon ja palkinnon, jossa luki ROP. Hienoa Nelli! Robbari ja mamma sitä vastoin saivat papereihinsa maininnat EH. Robin kilpaili junioriluokassa ja mamma avoimessa luokassa. Yksittäisarvostelussa Robin saavutti 1. sijan. Hyvä hyvä, pikku pölypalloni! Toiveena olisi ollut myös laatumaininta SA. Mutta koska sitä ei saatu, niin meidän osaltamme kilpailu päättyi tähän. Paras shelttiuros luokkaan olisi vaadittu laatumaininnoiksi ERI ja SA.

Häntä.jpg

Yksi iso ongelmamme näyttelykehässä on Robinin yli sallitun rajan nouseva häntä. Se ei vaan näytä pysyvän säkäkorkeuden alapuolella. Lisäksi Robinin pitäisi vielä tämän tuomarin mukaan kasvaa pärjätäkseen junioriluokassa. Eikä se ole mikään ihme, sillä Robin oli nuorin mahdollinen luokkaan osallistuvista koirista ollen vain 9 kk vanha, kun koko junioriluokan ikäraja on 9 kk – alle 18 kk. Sittenpä odotellaan seuraavaa näyttelyä, ja ennen sitä harjoitellaan reilusti hännän hallintaa.

Continue Reading