Mustikat maistuvat koirallekin

Kävimme tänään mustikassa koko perheellä. Myös Robin oli mukana. Evästauolla huomasimme koiran syövän jotain. Ehkä se lipsi lasten mehutetrasta varvikkoon kaatunutta mehua. Sama toistui. Koska tällä kertaa mehutetra ei ollut ollut lähelläkään koiraa, meille heräsi epäilys siitä, että Robin syö mustikoita.

Hieman epävarmana metsämarjojen terveydestä koiralle kysyin illemmalla näyttelyharjoituksissa kasvattajalta hänen mielipidettään mustikoista koiran ravintona. Olin odottanut edes pientä yllättymisen merkkiä, mutta ei. Kasvattaja totesi vain rauhallisesti, että anna syödä vaan. Ilmeisesti ei ole tavatonta, jos sheltti tonkii varvikosta muutakin kuin jäniksenpapanoita…

Tarkistaessani asiaa vielä Evidensia Eläinlääkäripalvelujen sivuilta huomasin siellä kohdan, jossa todetaan seuraavaa: Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että viinirypäleitä lukuun ottamatta ihmisille turvalliset marjat ovat turvallisia myös lemmikeille. Eli näin ollen mansikat, mustikat, vadelmat, banaanit ja muut ovat täysin turvallisia välipalaherkkuja myös koiralle.

Continue Reading

Aiempia kirjoituksia

Näin irrotat punkin koirasta

Punkit ovat koiraihmisen tuskastuttavan yleinen kiusa. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että kesäaikaan metsässä kävellessä löytää punkin jostain päin koiran karvoja. Yleisimmin punkkeja on koiran päässä, sillä se on kehon ensimmäinen osa, joka heinikkoon hajujen perässä eksyy.

Punkkien poistaminen koiralta on onneksi helppoa. Ja sitä helpompaa se on, mitä isompi punkki on. Pienet nälkäiset ötökät solahtavat punkkiraudan haarukasta helposti pois, mutta itseensä verta imeneet punkit on jo kohtalaisen helppo poimia pois koiran kuonosta.

Näin käytät punkkirautaa oikein

  1. Liuuta punkkiraudan haarukka punkin alle. Katso, ettei väliin jää karvaa tai ihoa!
  2. Tarkista, että punkki on tukevasti haarukan kapeimmassa päässä.
  3. Nappaa punkki varmaotteisesti pois, mutta älä käytä voimaa tarpeettoman paljon ettei punkki säry.
  4. Hävitä punkki mieluiten polttamalla ja desinfioi punkkirauta.


Robinin punkki oli hankalasti aivan silmäluomessa kiinni. Tällaisista paikoista ei itse kannata mennä punkkia irrottelemaan, vaan kääntyä mieluummin ammattilaisen puoleen. Meidän tapauksessamme punkki lähti irti itsestään. Tehtäväksemme jäi seurailla, seuraako ötökän vierailusta jälkioireita.

Continue Reading

Aiempia kirjoituksia

Näin leikkaat koiran kynnet onnistuneesti

Lyhyinä pidetyt, terveet kynnet auttavat koiraa pysymään terveenä. Liian pitkät kynnet haittaavat koiran liikkumista ja saattavat johtaa kivuliaisiin epämuodostumiin jaloissa.

Vain harvojen koirien kynnet kuluvat itsestään tarpeeksi. Tästä syystä koiran kynsien leikkaaminen kuuluu pakolliseksi osaksi koiranomistajan arkea. Väitän, että se, kuinka miellyttävä operaatiosta tulee, riippuu siitä, kuinka koira suhtautuu toimenpiteeseen. Rauhallinen, paikallaan viihtyvä ja omistajaansa luottava koira on huomattavasti kivempi käsitellä kuin alati asentoa vaihtava ja hampailla saksia hamuileva hermokimppu. Jotta kynsien leikkaus olisi niin koiralle kuin omistajallekin edes jokseenkin mukava hetki, koira pitäisi opettaa kynsienleikkuuseen pienestä pitäen. Pennun kynnet pitäisi lyhentää lähes viikoittain.

Kynnen leikkaamisen jännittävin osuus liittyy kynnen sisällä olevaan ytimeen. Se on kuin kynnen mukana kastava sormi, jossa on verisuonia ja hermoja. Jos ydin on ehtinyt kasvaa pitkäksi, kynsikin on pakko jättää pitkäksi, sillä ydintä ei kuulu leikata. Se sattuu koiraan ja vaurioituessaan ydin vuotaa verta. Kun kynttä lyhennetään säännöllisesti vähän kerrallaan, ydin lyhenee leikkaamisten myötä. Se ikäänkuin vetäytyy. Vaaleakyntisen koiran kynnen ydin näkyy kynnen läpi, mutta mustakyntisen koiran kynnen leikkaaminen on valitettavasti arpapeliä ja vahinkojakin saattaa sattua helpommin. Jos siis varovaisuudesta huolimatta kynnen mukana tulee leikanneeksi myös ydintä, kynttä voi painaa muutaman minuutin ajan. Eläinlääkäriasemilta ja apteekeista on saatavissa pulveria, jolla vuodon saa tyrehtymään. Jos vuoto tuntuu jatkuvan tyrehdytysyrityksistä huolimatta, kannattaa soittaa eläinlääkäriin.

Näin leikkaat koiran kynnet onnistuneesti

6 vinkkiä kynsien leikkaamiseen

  • Ajoita kynsien leikkaaminen ajankohtaan, kun koira on rauhallinen ja sen perustarpeet on tyydytetty.
  • Ota tassusta tukeva ote. Voit puristaa tassua hellästi, jolloin kynsi tulee paremmin esille.
  • Leikkaa vain vähän kerrallaan. Millikin riittää, kun kynsiä leikataan riittävän usein.
  • Jos koira tykkää kynsien leikkuusta, etutassujen kynnet on näppärintä leikata takaapäin siten, että koira jää syliin. Tällöin saksien asento on luonnollinen ja leikkaaja pysyy paremmin kartalla siitä, miten pitkä pala kynttä on leikkaantumassa. Takatassut onnistuvat puolestaan helpoiten koiran ollessa seisaallaan.
  • Jos kynsien leikkaus tuntuu jännittävältä, kannattaa ottaa apulainen mukaan operaatioon. Hän voi palkita koiraa herkulla jokaisen leikatun kynnen jälkeen, jolloin koiran huomio kiinnittyy seuraavan napsauksen odottamiseen. Sama toimii myös pentua opettaessa, koska saksien napsaus on koiralle merkki jostain hyvästä.
  • Leikkaaminen on koiran kannalta tylsää, koska sen pitää pysyä paikallaan. Kun koiran kynnet on leikattu, tee jotain kivaa koiran kanssa. Pienikin hetki riittää.

Katso video kynsien leikkaamisesta!

Continue Reading

Aiempia kirjoituksia