Koira tunnistaa ihmisen tunteet

Korona-virus on sotkenut maailmaa viime päivinä tehokkaasti. Ihmiset tuntuvat olevan valmiustilassa ja hamstraavat elintarvikkeita kaappeihinsa pahan päivän varalta. Mikäli koulut ja päiväkodit suljetaan, kuten Norjassa on jo tehty, ihmiset joutuvat jäämään perheineen kotiin. Tämä on lemmikin kannalta hyvä siinä mielessä, että pitkät yksinolopäivät vaihtuvat seurallisiin kokoperheen päiviin. Toisaalta vaarana on, että pakollinen perheen yhdessäolo saattaa kiristää kodin ilmapiiriä, mistä kärsii lemmikkikin. Koira tunnistaa ihmisen tunteet ja reagoi niihin.

Väitän jo ihan omien kokemustenikin pohjalta, että lemmikki tunnistaa kodin ilmapiirin siinä missä ihminenkin. Jos ääntä korotetaan, luikkii karvakorva kiireesti syrjemmälle tai lähimmäksi ihmisekseen mieltämänsä henkilön jalkoihin suojaan. Tai jos joku itkee hiljaa itsekseen, menee perheemme karvatassu kysymään, mikä on.

Eläimet aistivat herkästi ympäristöään, niin myös ihmisen tunteita. Ilo ja suru saavat vastakaikua, mikä tekee lemmikin omistamisesta terapeuttista.

Wienin yliopisto on tutkinut sitä, tunnistaako koira ihmisen tunteet. Tutkimuksessa havaittiin, että näytettäessä iloista ja vihaista kuvaa ihmisestä koira valitsi aina iloisia kasvoja esittäneen kuvan. Näin ollen koira ei arvioi ihmisen tunteita pelkän äänen, vaan myös ilmeiden perusteella. Ne myös vaikuttavat imevän tunnetilamme itseensä. Näyttelyharjoituksissa olen huomannut, että ollessani väsynyt ja puhti pois myös Robin löntystää sen sijaan, että hyppisi ja pomppisi teinikoiran innolla. Sitten taas jos minä olen iloisella tuulella, koirakin on. Ja sitten jos joku kotonamme suuttuu, koira ei onneksi tule vihaiseksi, vaan se luikkii piiloon. Silloin ihmisen pitäisi ymmärtää, ettei ärsyynnyt tästä luonnollisesti itsesuojeluvaistoon perustuvasta reaktiosta, vaan antaa lemmikin suojautua, kuten sen luonto kehottaa sen tekemään.

Koirat eivät osaa sanoittaa samalla tavalla maailmaa kuin ihmiset. Niiden sanotaan olevan empaattisia olentoja, mikä tarkoittaa, että ne jollain tasolla ymmärtävät miltä ihmisestä tuntuu. Tätä ei kuitenkaan pidä sekoittaa siihen, että koirat ymmärtäisivät tunnetiloja samalla tavalla kuin ihmiset. Todennäköisesti ne vain yhdistävät vihaisuuden johonkin itsensä kannalta negatiiviseen, esimerkiksi korvia vihlovan kovaan karjaisuun tai iloisuuden miellyttävään rapsutteluun.

Kuva: Pixabay / Alexas_Fotos


Lisää aiheesta: Koira tunnistaa ihmisen tunteet ja tietää, oletko iloinen vai vihainen

Lue myös Korona toi omistajat kotiin ja koirat kiittävät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *