Kun kyy puree koiraa on syytä toimia nopeasti

Kuulin eilen illalla, että Robinin kennelin kasvattamaa, jo luovutettua koiranpentua oli purrut kyy kohtalokkain seurauksin. Pentu oli Robinin puolisisarus. Harmittaa tuon pennun, sen omistajan ja kasvattajan puolesta. Valitettavasti tapaus ei ole ainoa laatuaan, sillä vuosittain kyyt purevat satoja koiria Suomessa. 

Niin kuin ihmisille, myös koirille on olemassa ensiapuohjeet silloin, kun ampiainen tai mehiläinen pistää tai kun kyy puraisee. Hyönteisten pistoissa eläinlääkäriin kehotetaan ottamaan yhteyttä silloin, jos koira on saanut useita pistoja varsinkin pään alueelle tai jos oireet eivät lievity itsehoidolla. Hyönteisten pistotapauksissa koiralle voidaan antaa hydrokortisonitabletteja (Ampikyy, Kyypakkaus). Annostelun helpottamiseksi tabletit voidaan liuottaa pieneen määrään nestettä. Sen sijaan käärmeen pureman jälkeen on aina otettava yhteys eläinlääkäriin ja toimittava hänen antamiensa ohjeiden mukaan.

Alla Yliopiston Apteekin sivuilta lainattu taulukko koiran painon mukaan tapahtuvasta hydrokortisonitabletin annostelusta.

kun kyy puree koiraa on syytä toimia nopeasti

Käärmeen puremasta kertovat kyyn hampaiden jättämät pistosreiät, jotka sijaitsevat noin 4 mm:n etäisyydellä toisistaan. Kyy puree koiraa usein kuonoon, pään alueelle tai raajoihin. Pureman tavallisin oire on voimakas turvotus purema-alueella. Koira muuttuu usein vaisuksi ja voimattomaksi, joskus esiintyy myös kuolaamista, oksentelua ja muita oireita. Jos omistaja huomaa kyyn purreen koiraa, suositellaan ottamaan välittömästi yhteys eläinlääkäriin huolimatta siitä, onko koiralle ilmaantunut näkyviä oireita vai ei. Eläinlääriä kannattaa odotella levossa eikä puremakohtaan saa koskea, jotta kyyn mahdollisesti ruiskuttama myrkky ei leviäisi koiran elimistöön. Kyytablettien antamista ensiavuksi ei suositella, koska kortisonin on havaittu peittävän tai jopa pahentavat oireita, mikä hankaloittaa kyyn pureman hoitoa.

Alla vielä Evidencia Eläinlääkäriasemien verkkosivuilta lainatut ohjeet kyyn puremaan.

  • Pyri pitämään lemmikki paikallaan ja vältä tarpeetonta liikkumista.
  • Älä anna koiralle kyytablettia, ellei sillä ole hengitysvaikeuksia aiheuttavaa voimakasta turvotusta pään alueella.
  • Pyri saamaan koira mahdollisimman pian eläinlääkäriin, jossa hoitona aloitetaan elintoimintoja tukeva hoito (nesteytys, tulehduksen ja kivunhoito). Se saattaa tarvita hoitoa useammankin vuorokauden ajan, sillä oireet saattavat pahentua muutaman vuorokauden sisällä puremasta.
  • Kyyn puremaan on myös saatavilla vasta-aine, jonka käyttö arvioidaan eläinlääkärillä yksilöllisesti.

Lähteet: Yliopiston Apteekki ja Evidencia Eläinlääkäriasemat

Kuva: Pixabay/susannp4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *