Pulmapelit ja etsimisleikit kuuluvat myös aikuisuuteen

Robin täyttää pian kaksi vuotta. On ehkä kulunut fraasi sanoa, että aika on kulunut nopeasti, mutta niin se vaan on. Pienestä pallerosta on tullu iso koira, jolla on ison koiran jutut mielessään. Vaikka mukaan elämään on astunut entistä vahvemmin kiinnostus vastakkaista sukupuolta kohtaan, löytyy paksun turkin (ja ainakin meidän tapauksessamme myös koiraa suuremman egon) alta myös leikkisä pieni pentu, jolle pulmapelit ja etsimisleikit ovat edelleen mieluista ajanvietettä.

Koiran aikuistumisen ajatellaan ajoittuvan noin 2-3 ikävuoden paikkeille. Nyt on aika katsoa, miten pentuaikana opetetut tavat ja toisaalta ympäristön olosuhteet ovat vaikuttaneet koiran kehitykseen. Vaikka aikuinen koira tietää millaista käytöstä siltä odotetaan, se tarvitsee silti koulutusta ja uusien asioiden esittelyä. Aivan kuin ihmiselläkin, myös koiralla käytös ja luonne muovautuvat myös vanhemmalla iällä. Aikuisuus avaa samalla myös uusia ovia, sillä se, mitä pennun ja nuoren koiran kanssa vielä oli säännösteltävissä (esimerkiksi hypyt), on nyt sallittua. Koiran kanssa saa siis harrastaa täysillä, mikäli sen kunto ja terveys sen sallivat. Kennelliiton sivuilla sanotaan, että hypyistään tunnetun agilityn harjoittelun voi aloittaa toki jo nuorella, terveellä koiralla, mutta liikaa rasitusta tulee välttää. Liitto suosittelee agilityseurojen alkeiskursseille osallistumista vasta, kun koiran luusto on täysin kehittynyt. Lisäksi kilpailevan koiran täytyy olla vähintään 18 kuukauden ikäinen, terve, tunnistusmerkitty ja rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Koiran tulee myös olla perustottelevainen.

Pulmapelit ja etsimisleikit

Aikuisen koiran omistaminen vaatii samalla tapaa virikkeiden keksimistä kuin pennunkin kanssa eläminen. Rauhallinen ja leppoisa ympäristön elämän tarkkailu voi riittää hyvin iäkkään koiran onnellisuuden rakennusaineeksi, mutta nuorempi koira kaipaa tekemistä ja touhua jokaiselle päivälle. Päivittäiset kävelylenkit ovat hyvä alku päivän ohjelmalle, vaikka toisinaan muuta saatetaan olettaakin. Kovin laiska omistaja saa pian tuntea nahoissaan miltä totaali kyllästyminen arjen harmauteen koiran näkökulmasta tuntuu. Kodin sisustaminen uuteen uskoon kun on usein myös koiran mielestä oikein mukava harrastus. Tästä syystä aikuiselle koiralle tulee tarjota mahdollisuutta käyttää aivojaan ja aistejaan. Pulmapelit ja etsimisleikit sopivat hyvin useamman koiran virikkeiksi ja ne ovat lisäksi edullisia ja helposti toteutettavia harrastuksia karvakuonon iloksi.

Kuva: Anne-Mari Hakkarainen

Aiempia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *