Vappu pelottaa karvatassua – vinkkejä juhlasta selviytymiseen

Lasten vapputorvien törähdykset, kahiseva serpentiini ja poksahtelevat ilmapallot olivat ainakin omalle koiralle kauhistus. Uutena vuotena äänet ovat ulkona, mutta vappuna ne kuuluvat sisällä kodissa. Pakeneminen on mahdotonta. Voihan olla, että vappu pelottaa jopa uutta vuottakin enemmän.

Kovien ja terävien äänien pelko on nykykoirilla melko yleinen ongelma, kerrotaan Suomen eläintenkouluttajien sivuilla. Hoitamattomista peloista kasvaa ennen pitkää iso ongelma, jos koiran pelkoon ei puututa. Siinä missä lievä pelko aiheuttaa levottomuutta, voi vaikea pelko aiheuttaa koirassa jo paniikin vallassa pakenemista äänen läheisyydestä. Omistajalla voi olla tiukka paikka koettaa hillitä lemmikkiään, sillä eläimen luontainen tarve paeta sen vaaralliseksi kokemaa asiaa menee yli omistajaan kohdistuvan miellyttämisen halun ja kaikki opitut käytöstavat. Jos koira ei pakene, syynä voi olla lamaantuminen, minkä seurauksena se voi virtsata, ulostaa tai tyhjentää anaalirauhasensa pelästymisen takia.

Vaikkei Robin vappuna sen suuremmin lamaantunut kuin lähtenyt säntäilemäänkään paniikissa ympäri asuntoa, se silti näytti hakeutuvan suojaan aikuisten perheenjäsentensä jalkoihin. Pelkkä ilmapallon pomputtelu sai koiran olon näyttämään epämiellyttävältä, joten vappuhulinat menivät sen osalta varsin rauhallisissa merkeissä lasten mellastaessa vappujutuissaan eri huoneessa kuin missä koira kulloinkin sattui oleskelemaan.

Jos koira ahdistuu kovasti eivätkä kodin rauhoittaminen tai muut kotikonstit tunnu auttavan, koiralle voi antaa rauhoittavaa lääkettä. Itse en ole lääkkeiden suuri ystävä, sillä en pidä ajatuksesta kontrolloida sen paremmin ihmisten kuin eläintenkään elimistöä sinne kuulumattomilla aineilla, ellei ole pakko. Toisaalta sitten taas rauhoittavien lääkkeiden satunnaisen käytön ei yleensä ole havaittu aiheuttavan koiralle sen suurempia sivuvaikutuksia, joten niiden käyttö kärsimyksen vähentäjänä on siinä mielessä perusteltua. Pelosta aiheutuvan stressin pitkäaikainen sietäminen on sekin koiran kannalta tuskallista.

Vaikka juhla kuin juhla vaikuttaa rekvisiittoineen olevan koirille aina vähintään ihmettelyn ja arkailunkin paikka, ei se silti mielestäni tarkoita sitä, etteivät koiranomistajat saisi koskaan juhlia. Saavat kyllä. Tärkeintä on ottaa huomioon se, että omistaja pyrkii silloin mahdollisuuksiensa mukaan tarjoamaan koiralleen rauhallisen paikan, missä se tuntee olevansa turvassa. Jos lapset haluavat mellastaa vappupalloineen ja serpentiineineen, sen voi tehdä omassa huoneessa ja koira voi tuolloin olla toisessa huoneessa. Koristellahan kotia voi hyvällä omalla tunnolla, sillä pelkät koristeet eivät ainakaan meidän perheessä ole saaneet paniikkia aikaan. Toki joillekin koirille jo pelkät koristeetkin voivat olla kauhunpaikka.

Lisää ajatuksiani äänekkäistä juhlista voit käydä lukemassa aiemmasta postauksestani, joka löytyy otsikolla Uudenvuoden kuulumisia ja pentuhuolia.

Kuvat: Pixabay/Bellahu123 & JACLOU-DL

Aiempia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *